Butiken

Vad händer när läder spricker, och går det att fixa?

Vad kan man göra när lädret på favoritsoffan börjar spricka? För det första är det en bra idé att veta exakt vad som händer när läder spricker. På en mikroskopisk nivå är läder uppbyggt av otaliga små fibrer som vävs och lindas samman på komplexa sätt, fibrerna är täta nära lädrets ytskikt och mindre täta ju längre in i lädret du kommer. Medan lädret var levande hud, hölls det vid liv och närdes med ständigt påfyllande naturliga oljor. Nu när lädret inte längre är levande hud fylls dessa naturliga oljor inte längre på. Det betyder att fibrerna som vävts ihop till ditt läder ständigt gnids mot varandra när ditt läder böjer sig eller rör sig, och när fibrerna börjar torka gör det att de skaver och skrubbas mot varandra, vilket så småningom gör att de förvandlas till damm och börjar spricka.

Bild av brunt läder som har krackelerat

För att förhindra detta måste lädrets fibrer hållas oljade och välsmorda genom behandling med någon form av läderbalsam eller läderfett, vilket gör att fibrerna kan röra sig mot varandra utan att ta skada. När lädret inte har behandlats på en tid kommer lädret att börja torka ut. Detta gäller särskilt om lädret har utsatts för regelbunden exponering för direkt solljus, vilket gör att lädret åldras i förtid och bryter ner det på molekylär nivå. UV-strålning är faktiskt en vanlig orsak till sprucket läder. Om du har läder som utsätts för solljus ofta, försök att hålla det täckt med en filt när det inte används, eller behandla det med en skyddskräm som innehåller UV-filter, till exempel Furniture Clinics Protection Cream.

När det gäller att laga sprucket läder, så finns det goda nyheter och dåliga nyheter. De dåliga nyheterna först; Sprucket läder går inte att återställa så att det blir helt igen. När läderfibrerna väl gått sönder så är det i princip kört, de där fibrerna är trasiga. När sprickor utvecklas i ditt läder, kan de inte göras ogjorda, det finns inte några mirakelmedel för detta (till skillnad från levande hud där ett sår kan läkas). Med en skicklig hand kan vissa sprickor sys ihop eller fyllas i med läderspackel, men denna process kan vara knepig, och blir lätt till ett större restaureringsprojekt där man också till slut måste färga lädret med läderfärg (mer om detta kan du läsa i vår "Guide för att restaurera en sliten skinnsoffa"). 

Istället är det mycket lättare (och ofta mer estetiskt) att stärka de läderfibrer som omger sprickan, och som fortfarande är intakta, och låta "ärret" smälta in naturligt med resten av lädret. Detta gör man genom att behandla lädret med ett kraftigt läderfett, till exempel Gold Quality Läderfett. Denna process liknar att kurera repat läder som skadat fibrer nära lädrets yta, istället för genomgående fibrer som är fallet med sprucket läder.

Effekterna av denna behandling döljer också i huvudsak blekta fläckar, samtidigt som de stärker ditt läder genom att hålla fibrerna mjuka och inoljade. Även om en spricka kommer att fortsätta att synas, kommer det se ut mer som ett naturligt avtryck - en kvarleva av hur skinnet var innan det blev till läder - en del av den naturliga designen som gör lädret unikt. 

Om du inte har rengjort lädret på ett tag är det också bäst att ge det en djuprengöring innan du behandlar med läderbalsam eller läderfett, till exempel FC Ultra Clean (Om du använder ett balsam för att rengöra lädret förseglas bara smutsen permanent inuti ditt läder, istället för att ta bort den).