Butiken

Guide för restaurering av sliten skinnsoffa

Här kommer vi att gå igenom hur man restaurerar och lagar en mycket sliten skinnsoffa tillverkad i täckfärgat/pigmenterat läder, och får den att se ut som ny.

Vi kommer att visa hur man gör för att fylla i repor och sprickor på lädret. Därefter färgar vi in lädret med läderfärg och genom detta återställer vi skinnsoffan till så gott som nyskick. Denna typ av restaturering görs på täckfärgat läder, eller som det också kallas, pigmenterat läder. Det är en lädertyp där läderfärg och läderfinish ligger ovanpå lädrets yta. Lädret är inte genomfärgat. Denna typ av läder är mycket vanlig på möbler och bilklädslar. Är du osäker på vilken typ av läder din möbel har, så kan du läsa mer om olika lädertyper i vår guide som du hittar här.

Vi ska nu restaurera och laga den slitna skinnsoffan nedan, för att steg-för-steg visa hur man går tillväga. Självklart går det även att använda guiden som vägledning vid restaurering av läder & skinn på andra typer av skinnmöbler, eller på bilklädslar i läder, samt alla andra produkter tillverkade i täckfärgat/pigmenterat läder. Här fokuserar vi dock på att laga skinnsoffan nedan. Häng med!

bild före restaurering av sliten blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic    bild före restaurering av sliten blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic

Steg 1 – Rengöring och preparering av skinnet

Det första och viktigaste som ska göras är att rengöra och preparera lädret för infärgningen. Förutom vardagssmuts från hud och kläder och omkringliggande luft, så kan skinnsoffan genom åren ha blivit behandlad med diverse olika medel; läderbalsam, läderoljor, vaxer som innehåller silikon och annat som både lagt sig ovanpå lädrets yta och trängt in i lädrets porer och fyllt igen dessa. Får man inte bort detta från lädrets yta så kommer färgen att få svårt att tränga in och få ordentligt fäste. Det är alltså mycket viktigt att rengöring och preparering av lädrets yta görs ordentligt.

Under prepareringen avlägsnar vi också lädrets ursprungliga ytfinish. Till detta ändamål används Leather Prep.  På bilderna ovan ser man att ytfinishen på lädret har sprickor och krackeleringar, en stor del av dessa kommer att försvinna när lädret ”preppas”. Skinnet är mycket slitet och sprucket så vi kommer också att använda oss av Leather Binder, Heavy Filler Läderspackel och Leather Colourant läderfärg när vi utför restaurationen. Om skinnet inte har några sprickor, eller endast några få, så behövs inte Heavy Filler läderspackel.

Börja alltid med baksida och sidor. Det är vanligt att det här är en annan typ av läder, ett spaltläder med påförd polyuretanyta (plast), eller rentav konstläder (som ju består helt av vinyl/plast). Dessa ytor är ömtåligare och här ska man inte använda sig av Leather Prep, som kan skada dess yta. Det räcker att först göra rent med Ultra Clean och därefter torka av med en trasa fuktad med Alcohol Cleaner. Att inte använda Leather Prep på sidor och baksida kommer inte att påverka slutresultatet, eftersom dessa ytor egentligen inte används och därför inte ”stressas”.

Eftersom sittkuddar, rygg- och armstöd används på ett annat sätt, slits och utsätts för stress, så är det däremot viktigt att lädret på dessa prepareras ordentligt. För detta ändamål använder vi i normala fall en scotchbrite (fyrkantig, grön putsduk) och Leather Prep för att slipa bort den gamla ytfinishen och jämna ut sprickor och repor. Lädret är tillräckligt ”preppat” när den slipduk eller trasa som du använder börjar bli färgad av lädrets färg. Detta betyder att ytfinishen är avlägsnad och den färgade ytan under är frilagd.

Men eftersom soffan i detta fall är så sliten (färg/finish är redan bortslitna) så nöjer vi oss med att torka av skinnet ordentligt med Leather Prep på en trasa. På så sätt undviker vi att skada skinnet ytterligare.

Ovanstående procedur har avlägsnat tillverkarens ursprungliga ytfinish, samt all silikon som är lösningsmedelsbaserat. Det finn emellertid silikon som  inte baseras på lösningsmedel och vi måste få bort även dessa. Till detta använder vi Alcohol Cleaner/Silcone Remover. Efter ”preppen” torkar du därför av lädret med en trasa fuktad i Alcohol Cleaner/Silicone Remover. Vänta därefter i 30 minuter medan prep och alkohol avdunstar.

Steg 2 – Reparera sprickor och slitna områden

   bild före restaurering av sliten blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic    bild före restaurering av sliten blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic

Bilderna ovan visar i vilket dåligt skick sittdynorna är. Närbilden till höger visar hur mer än tjugo års slitage utan behandling fått till följd att ytskiktet på soffdynorna fått sprickor till följd av att lädret blivit torrt och sprött. Hade lädret genom åren behandlats med exempelvis skyddskrämen Leather Protection Cream hade detta kunnat undvikas.

Vi ska nu förstärka de slitna områdena samt fylla igen reporna. Först påför vi Leather Binder med en svamp. Leather Binder är ett bindemedel som drar ihop och förstärker lädrets fibrer. Det kommer också att förhindra att lädret spricker igen i framtiden. Påför 3-5 lager av Leather Binder, låt torka mellan varje lager. Förutom att Leather Binder tränger in och förstärker lädret, så bygger det upp ett ytskikt ovanpå lädret och förstärker det. OBS, det kan ansamlas Leather Binder runt och på sömmarna, tänk på att avlägsna överflödig mängd innan bindemedlet torkat.

   restaurering av blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic  restaurering av blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic

Lädret kommer att ändra utseende efterhand som Binder påförs. I fallet ovan ser det ut som om Binder har färgat in sprickorna. Det som hänt är att lädret mörknat efterhand som det absorberat bindemedlet. Vi är dock inte färdiga med sprickorna ännu. Nu ska vi fylla dem med Heavy Filler läderspackel.

Steg 3 – Fylla igen sprickor med Heavy Filler Läderspackel

Efter att vi påfört Leather Binder för att förstärka det slitna lädret och förhindra att det spricker igen i framtiden, är det nu dags att laga skinnsoffan genom att fylla de existerande sprickorna med Heavy Filler. Heavy Filler är inte lämpligt för att fylla hål eller brännmärken, för detta finns andra metoder (se under inlägget ”Instruktionsfilmer” , samt ex. i ”Guide för att reparera brännhål”).

För att fylla sprickorna med Heavy Filler läderspackel användes en spackelspade eller palettkniv. Var noggrann med att avlägsna överflödigt spackel som hamnat utanför sprickorna. När alla sprickor är fyllda, låt läderspacklet torka under 30 minuter (torkprocessen går att snabba upp en aning med en hårfön). Fillern/spackelt kan sjunka en aning under torkprocessen, fyll då på med ytterligare lager av läderspackel tills du är nöjd. Se till att det torkar mellan varje påfört lager. Därefter slipas den spacklade ytan med ett fint sandpapper (800-1200) tills den känns mjuk och slät.

  bild före infärgning vid restaurering av blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic   restaurering av blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic

På bilderna ovan ser man att en del sprickor är fyllda med läderspackel och andra områden är behandlade med Binder. Vi rekommenderar att man påför ett lager av Binder ovanpå spacklet, detta för att få till samma ytstruktur på omåden som är spacklade som på omgivande yta.

Steg 4 – Infärgning av lädret

Skaka flaskan med Leather Colourant Läderfärg i ett par minuter för att vara säker på att den är ordentligt blandad. Färgen är ganska tjock, men är tixotopisk och tunnas ut man skakar. Skulle den trots skakning upplevas som för tjock går det bra att späda färgen med några droppar vanligt vatten. Häll sedan en liten mängd läderfärg på en svamp och gnid in färgen i lädret. Tryck lätt så att läderfärgen tränger in ordentligt i lädrets fibrer. Trycker man för hårt så kan det bildas ett skum, det är ingen fara dock, se bara till att försiktigt torka bort det innan färgen torkar.

  restaurering av blå skinnsoffa med produkter från furniture clinic   detaljbild av blå skinnsoffa efter infärgning av lädret med produkter från varumärket furniture clinic

Tanken är att vi med hjälp av svampen ska påföra ett första lager av läderfärg i alla veck och ställen där det är svårt att komma åt med spruta. Därefter kan man välja om man vill fortsätta med att svampa alla lager, eller om man vill spruta på läderfärgen med en färgspruta/airbrush.  Bilden ovan till höger visar hur det ser ut med ett lager läderfärg svampat på ytan. Efter det att färgen torkat kan man svampa på ytterligare lager av läderfärg. Observera att det är viktigt att ”dutta” på färgen från och med det andra lagret, gör man inte det, utan drar med svampen, finns risk att det första lagret lossnar från lädrets yta, och resultatet blir som att lägga på första lagret färg om och om igen.

Om det finns tillgång till färgspruta så avsluta med att spreja på minst ett lager av färg. Se till att sprutan har rätt avstånd från den yta som ska sprejas, och spreja sedan ett tunt lager på små områden åt gången. Torka den påförda färgen med en hårfön, detta för att undvika att färgen rinner. Öva först på en bit papper för att få ”den rätta knycken”. Skulle färgen trots allt rinna, så sug upp det som runnit med en svamp och spreja över ytterligare ett lager. Det är viktigt att låta färgen torka mellan varje påfört  lager.

Det finns inte någon regel för hur många lager färg man ska påföra en yta, dutta på lager efter lager tills det täcker ordentligt och du är nöjd. Normalt brukar läderfärgen täcka ordentligt efter 2-3 lager.

Steg 5 – Ytfinish 

När du är nöjd med mängden läderfärg är det viktigt att den får torka ordentligt, gärna över natten. Därefter ska färgen förseglas med ett par lager av Leather Finish. Leather Finish, eller läderfinish/ytfinish fungerar som klarlacken på en bil, det skyddar färgen och gör ytan mycket slitstark, men samtidigt mjuk och behaglig, ”skinnkänslan” kommer fram. Livslängden på soffan förlängs betydligt. Dessutom väljer man med läderfinishen glansnivån på ytan, om den ska vara blank eller matt,eller kanske silkeslen (satin). Satin ligger mitt emellan matt och blank på skalan, och ger en bra ”shine” utan att vara blank. De flesta lädertyper har glansen satin när det är nytt, man kan säga att Satin Läderfinish är neutral.

Finishen påförs på samma sätt som färgen ovan. Det går bra att svampa på, men enklast att få ett jämnt lager är det om man sprejar på läderfinishen. Vi rekommenderar minst två lager av finish. Obs, Läderfinishen är mycket tunnare än läderfärgen, vilket gör det extra viktigt att vara försiktig så att det inte rinner. Finishen gör också att färgen blir en aning ljusare. Obs igen, om man tillför lite härdare Cross Linker Eco i finishen så utökas slitstyrkan ytterligare. Rekommenderas på särskilt utsatta områden, samt om lädret kommer att utsättas för ”väder och vind”.

Färdigt arbete

blå skinnsoffa efter infärgning av lädret med produkter från varumärket furniture clinic

Bilden ovan visar soffan i färdigt skick. Ytan på en skinnsoffa är ofta lite glansig när den är ny. Denna glans kan man antingen förstärka genom att använda en blank/gloss finish, eller minska genom att använda matt finish. I detta fall har använts Leather Finish Satin för att återskapa den ursprungliga finishen. Satin Läderfinish är neutral mellan matt och blank och ger en ”silkeslen” yta. Satin är också den vanligaste finishen på läder.