FAQ

FAQ - VANLIGA FRÅGOR

Här besvarar vi de vanligaste frågorna till Läderspecialisten. Hittar du inte svaret på din fråga här nedan, skicka ett mejl så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Frågor om webshopen:

- Hur får man tag på er? Skicka ett mail till info@laderspecialisten.se, vi svarar så fort vi kan; vardagar oftast inom 24 timmar, på helgerna kan det ta lite längre tid. Du kan också ringa till 0727-160 900, telefontid vardargar mellan 09.00-12.00.

- Jag har beställt varor hos er som jag inte använt, kan jag skicka tillbaka dem? Ja, det går bra, skicka returer till: Läderspecialisten, Stillmansgatan 9, 212 25 Malmö. Så fort vi fått den i retur krediterar vi er betalning via samma sätt som ni betalt.

- Hur snabbt kan jag få min beställning? Så gott som varje produkt i vår webshop finns i lager (undantaget slutsålda produkter, samt vissa samt vissa produkter som skickas direkt från levrantören, sk. dropship). Det innebär att vi skickar samma dag som beställningen inkommer, eller dagen efter om beställningen kommer på eftermiddag/kväll. Vi anlitar Postnord för våra leveranser, antingen Mypac eller Mypac Small (mindre paket som går ner i brevlådan). Det går också att välja företagsfrakt om man vill ha leverans direkt till sitt företag. Oftast tar det 1-2 dagar innan din beställning är antingen i din brevlåda, eller hos Postnords ombud eller paketbox.

- Jag ser att ni har Klarna, men jag vill inte betala med faktura, hur gör jag då? Vi använder oss av Klarna Checkout, vilket innebär att fakturabetalning är förvalt och att Klarna har hand om även kortbetalning och direktbetalning till bank. När ni i kassan klickat på "Slutför köp" så kommer det upp en sida med en grön bock som säger "Tack för ditt köp!". Längst ner på denna sida står det "Vill du ändra betalningssätt?" Klicka på länken där och det kommer upp en sida där du väljer kortbetalning eller direktbetalning till bank.

Det går också att betala med Swish. Beloppet dras direkt från ditt Swish-konto utan att passera Klarna.

- Levereras min beställning hem till mig? Vi skickar mindre paket, upp till 1 kg, som varubrev med Posten och dessa levereras till er om ni har en postlåda som er beställning går ner i. Om den inte gör det så lämnas det på det av Postens utlämningsställen som ligger närmast din angivna adress. Du får en SMS-avisering när paketet anlänt till utlämningsstället (eller epost-avisering om du inte har mobiltelefon). Beställningar som väger mer än 1 kg eller är skrymmande, dvs inte uppfyller Postens krav för hur stort ett varubrev får vara, skickas med Schenker och dessa beställningar hämtas ut hos Schenkers utlämningsombud.

- Kan ni skicka min beställning mot postförskott? Nej, vi skickar endast som varubrev med Posten, eller med Schenker (större paket). Vill man inte betala över nätet går det bra att få faktura via Klarna, alternativt betala med Swish.

- Det gick inte åt så mycket färg som jag tänkt mig, kan jag lämna tillbaka det som blev över? Ja, det går bra, så länge det rör sig om obrutna förpackningar. Skicka retur till: Läderspecialisten, Stillmansgatan 9, 212 25 Malmö. Glöm inte bifoga namn och ordernr. Vi gör en återbetalning så fort vi konstaterat att produkten inte är använd.

- Jag har frågor angående min faktura, vart ska jag vända mig? Vår fakturering handhas av Klarna. Har du frågor gällande din faktura så vänder du dig till Klarnas kundtjänst, tfn: 08 - 120 120 10.

-  Jag har en sliten fåtölj som jag skulle vilja färga om, men vill inte göra det själv. Kan ni göra det åt mig? Nej, vi har dessvärre inte tid och möjlighet att hjälpa till handgripligen.

- Jag vill köpa läderfärg, men tycker inte om att handla på nätet, har ni en butik som jag kan besöka? Nej, vi är en renodlad nätbutik och finns endast på internet.

- Kan man beställa i er webshop om man bor utanför Sverige? Nej, vi levererar endast till kunder inom Sveriges gränser.

Frågor om våra produkter:

- Jag vill färga in min fåtölj, men har inte någon färgspruta. Kan jag göra det ändå? Ja, det går bra att använda en svamp när man påför läderfärgen. Man kan också köpa en airbrush och koppla den till en sprayburk med tryckluft. En sprayburk med tryckluft räcker ungefär till en soffa. Finns i vår webshop under "Verktyg & Hjälpmedel".

- Jag har en sliten soffa som jag vill färga in, räcker det med att jag köper läderfärg, eller behöver jag någonting mer? För att göra ett bra jobb är en ordentlig rengöring och preparation av lädret A och O. Annars fäster inte färgen på lädret, utan på smutsen, vilket leder till att färgen kan lossna när du i framtiden gör rent den. En rengöring med ex. Ultra Cleanrekommenderas alltid innan. Se vidare i vår "Guide hur man färgar om en soffa" . En avslutande Finish för att försegla färgen och som ger rätt glans på lädret är också att rekommendera. Det ökar slitstyrkan och ger soffans yta rätt utseende (blank, satin eller matt).

- Jag har en Jetson i anilinläder, kan den bli förstörd om jag färgar om den med läderfärg? Anilin har inte färg och finish ovanpå lädrets yta, det är ett mjukt genomfärgat läder av högsta kvalitet. Oftast är det brunt/cognacsfärgat/ofärgat/naturfärgat, men det finns även i andra färger, som svart/grönt/mfl.

Om man har anilin så brukar man vilja låta bli att färga med vanlig läderfärg, detta eftersom man då går miste om naturliga färgskiftningar och den mjukhet och lyster som denna typ av läder har. När man färgar med läderfärg får man en täckfärgad yta, dvs färg och finish ligger ovanpå lädrets yta. Om man har naturfärgat eller brunt anilinläder vill man sällan "förstöra" genom att färga det i en solid läderfärg, även om lädret är ganska missfärgat. Men i vissa fall, om fläckar är av sådan art att de inte går att få bort, och är riktigt fula, så finns kanske inte något alterantiv till omfärgning. Lädret blir inte förstört.  Däremot blir lädret lite mindre mjukt och lent, ytan blir som en soffa i täckfärgat/pigmenterat läder, eller som en bilklädsel i läder. Man får göra en avvägning, vill man ha det snyggt eller vill man ha det mjukt. Sedan är allt relativt, lädret blir ju inte hårt och obehagligt efter infärgning, men jämför man med anilin så är det skillnad.

- Jag har en soffa som är tillverkad i konstläder, kan jag använda läderfärgen från Furniture Clinic, Leather Colourant, för att färga in den? Furniture Clinics läderfärger är speciellt framtagna för läder, de tränger in i porerna och biter sig fast. Läderfärgen fäster mindre bra på konstläder ("fuskläder, skye, vinyl, låtsasläder, kärt barn har många namn), som ju är en typ av plast med en helt annan yta och fästförmåga än läder. Konstläder har en glatt och ofta lite "oljig" yta. Man kan använda sig av en vidhäftare (Adhesion Promoter), för att öka vidhäftningsförmågan på färgen. Men det finns alltid en risk att färgen släpper om den utsätts för stress, ex. om man färgar in en soffdyna och sedan sitter på den. Vi har dessutom en annan läderfärg från amerikanska Viper Products, som är framtagen för att fästa på konstläder, plast och vinyl, du hittar den bland våra produkter för konstläder och vinyl.

- Hur mycket läderfärg behöver jag för att färga in en bilinredning? Vi har tagit fram ett kit som innehåller allt som behövs för att göra en infärgning. Det finns i tre storlekar:

Litet kit för infärgning av läder; räcker till små ytor som en soffdyna, insteget på ett bilsäte, mm. - Mellanstort kit för infärgning av läder; beräknas räcka till en fåtölj, eller en framstol i en bil. - Stort kit för infärgning av läder; räcker ungefär till en tresits-soffa, alternativt två framstolar i bilinredning. - Stort kit för restaurering av bilinredning, som innehåller allt som behövs för att färga en hel bilinredning, inklusive baksäte och dörrpaneler.

- Min katt har satt klorna i min skinnsoffa, så att det blivit små hål, hur fixar jag detta? Vårt läderspackel Flexifil passar utmärkt till detta ändamål. Det går även bra att droppa lite läderfärg (Leather Colourant) i spacklet för att få rätt färg. Vi har också en guide för hur man går tillväga om skadorna efter kattklorna är mer allvarliga. Du finner guiden här.

- Det är nu drygt 30 år sedan vi köpte vår skinnsoffa. Det är av bra kvalitet, men vi har slarvat med skötseln och skinnet känns torrt och hårt. Vad ska vi göra? Det första ni bör göra är en ordentlig rengöring med Ultra Clean. Efter det skulle vi rekommendera att ni smörjer in soffan med Leather Revive mjukgörare, som mjukar upp lädret. Till sist avslutar ni medLeather Protection Cream för skydd mot framtida nedsmutsning.

- Det har skett en liten "olycka", vår hundvalp har kissat i soffan och det har blivit en fläck som dessutom inte luktar så gott. Vad gör vi? Vårt rengöringsmedel Odour & Urine Remover är speciellt framtaget för att neutralisera fläckar och doft från "olyckor" på skinn och textil, och ersätter med en fräsch citrusdoft.

- Vad är det för skillnad på läderfärgerna Black HC och Black LC? HC står för "High Concentrate" och LC för "Low Concentrate" (högkoncentrat resp, lågkoncentrat), och det syftar till pigmenteringen i läderfärgen. Ska man färga läder svart använder man läderfärgen med mycket pigment, HC. Ska man däremot blanda den svarta färgen med andra nyanser av läderfärg använder man sig av LC, detta eftersom HC har så mycket pigment att om man inte är försiktig så "tar den över" det mesta man blandar den med.

- Jag har köpt läderfärg av er för att färga min soffa. Jag har lagt på två lager av färg, men den fäster inte. Vad har jag gjort för fel? Det vanligaste felet är att man inte rengjort lädret ordentligt. Om det finns smuts och/eller gammalt fett och vax på lädret så fäster färgen inte så bra. Därför är rengöring A och O för ett bra resultat. Ultra Clean läderrengöring tar bort den mesta smutsen, Alcohol Cleaner tar bort fett, vax och annat som inte löses upp av Ultra Clean.

En annan orsak till att färgen inte fäster kan vara att det inte är riktigt läder, utan konstläder (skye, vinyl, faux, kärt barn har många namn). Konstläder kan vara svårt att skilja från riktigt läder, men är en typ av plast, och för att få läderfärgen att fästa på detta underlag gör man först rent ordentligt enligt ovan, därefter lägger man på en primer, Adhesion Promoter, innan man påför läderfärgen.

- Jag vill ha läderfärg i en speciell färgnyans som ni inte har i era färgkartor. Kan jag skicka in ett färgprov?

Ja, det går bra. Om ni till exempel har en liten flik av läder (ca 2x2 cm minimum) som har den nyans ni vill ha blandat till, lägg den i ett kuvert och adressera till: Läderspecialisten, Stillmansgatan 9, 212 25 Malmö. Glöm inte bifoga kontaktuppgifter.

- Jag har en gammal bil från 60-talet som varit avställd under lång tid. Den har klädsel i vinyl/konstläder som blivit ganska hård och stel. Går det att göra någonting för att mjuka upp den?

Ja, vi har ett mjukmedel för vinyl och konstläder, Viper Vinyl Conditioner, ni hittar det i kategorien för Vinyl & Konstläder.

- Jag har en fåtölj som jag har smort in med det färgade läderbalsamet, Furniture Clinic Leather Re-Colouring Balm. Det blev jättefint, men när jag lade på skyddskräm Protection Cream efteråt, så löstes det färgade balsamet upp, och när jag torkade av så försvann det i princip helt och hållet. Vad har jag gjort för fel?

Det pigmenterade/färgade balsamet är enbart till för anilin och liknande lädertyper som inte har någon skyddande ytfinish. Om lädret har någon form av finish så kan balsamet inte tränga in i lädret, utan lägger sig på lädrets yta. Där kan det färga av sig på kläder och dylikt, speciellt om det blir blött. I ditt fall misstänker jag att det inte är anilinläder, din fåtölj har någon form av ytfinish, och balsamet har därför inte trängt in som det ska. Det färgade balsamet är helt enkelt fel produkt för att färga din fåtölj.

Det går att testa om lädret kan suga åt sig det färgade balsamet genom att lägga en vattendroppe ovanpå lädrets yta; om vattendroppen omgående tränger in i lädret fungerar även det färgade balsamet. Om vattendroppen däremot ligger kvar som en pärla ovanpå lädret, har det någon form av ytfinish och det färgade balsamet kommer inte att kunna tränga in ordentligt.JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.