Butiken

Lädervård

Rengöring och återfuktning av läder

Lädervård är grundpelaren för att få läder att hålla länge. Läder är ett organiskt material, och för att det inte ska torka ut och förmultna så behöver man ta hand om det. Smuts, föroreningar, gamla behandlingar, mm, bryter ner lädret och förkortar dess livslängd. Läder som inte behandlas regelbundet kommer dessutom att torka ut, läderfibrerna blir sköra och går av, lädret kan drabbas av så kallad torröta. När lädret torkat så mycket finns det inte någon väg tillbaka, det hjälper inte att smörja det, utan det är dags att köra det till soptippen.

Regelbunden lädervård förhindrar att lädret torkar ut så mycket att det behöver kasseras. Lädervård kan man bryta ner i två beståndsdelar: rengöring och återfuktning.

Rengöring av läder

Löst sittande smuts, som lera, sand och annat liknande, kan man tvätta bort med vanligt vatten. Vatten är inte skadligt för läder, så länge det inte är för varmt. Skölj av med ljummet vatten och torka av med en torr trasa.

Om smutsen är mer ingrodd så krävs det oftast lite mer än vatten för att få bort det. Ett bra och effektivt läderrengöringsmedel och en svamp är till stor hjälp. Häll läderrengöringsmedlet i svampen, krama den upprepade gånger så att det blir ett skum. Skummet arbetar du in i lädret, och det fyller två funktioner. Dels löser det upp smutsen, dels absorberar svampen den. Torka av det överflödiga skummet med en trasa, eller skölj med ljummet vatten.

Undvik att använda diskmedel, såpa, vanlig tvål eller lösningsmedelsbaserade produkter när du gör rent läder, då de kan skada lädrets ytskikt och torka ut lädret.

Här hittar du en mer genomgående beskrivning om hur man rengör läder

Återfuktning av lädret efter rengöring.

Man bör återfukta lädret direkt efter rengöringen, då är lädrets porer öppna och det man smörjar lädret med tränger bättre. Man kan använda läderolja eller läderbalsam. Läderoljan tränger lätt in i lädret och bör därför inte appliceras för rikligt, då kan lädret bli mättat. Lägg på lite åt gången, gärna med någon dags mellanrum. Det räcker att behandla med läderolja en gång om året. Om man lägger på läderolja för ofta så blir lädret lätt övermättat. En bra läderojla är Gold Quality Läderolja, som enbart består av naturliga ämnen, som bivax, märgolja och vegetabiliska oljor.

Ett bra läderbalsam bör vara baserat på bivax och lanolin. Ta balsam på en svamp och arbeta in det i lädret. Låt lädret suga åt sig stund, torka därefter av det överflödiga läderbalsamet med en torr och ren trasa. Tip Top Läderbalsam och Gold Quality Läderfett är båda bra för detta ändamål. Balsam kan man lägga på oftare än läderolja, så om man gör rent lädret ofta så är det bra att använda läderbalsam att smörja lädret med efteråt.

Skillnaden mellan läderolja och läderbalsam är att oljan tränger djupare in och behandlar på djupet. Läderbalsam tränger också in, men ligger även kvar på lädrets yta och skyddar mot slitage och fläckar. Skyddskrämerär en annan produkt som också har en återfuktande egenskap, men- som också ligger också kvar ovanpå lädret som en osynlig hinna, som skyddar mot friktionsslitage, fläckar och solblekning (det innehåller oftast solskyddsfaktor).

Med regelbunden lädervård, det vill säga rengöring med ett effektivt läderrengöringsmedel och återfuktning med läderolja eller läderbalsam, så kommer du att ge dina läderprodukter ett långt liv.