Butiken

Guide för rengöring av läder

För en ordentlig rengöring av skinn & läder behövs ett bra läderrengöringsmedel. I vårt sortiment finns bland annat Furniture Clinics Ultra clean. Det är ett mycket effektivt läderrengöringsmedel som gör rent lädret på djupet och avlägsnar så gott som all smuts, luftföroreningar och sot från läder. Det är säkert att använda på alla lädertyper utom mocka och nubuck.

Vid rengöring av läder får man bäst resultat om man använder rengöringsmedel i skumform i motsats till att spraya rengöringsmedlet direkt på lädret. Skum är bättre eftersom det minskar risken för blekmärken och ränder, men främst är rengöring med skum mycket mer effektivt, eftersom skummet först löser upp smutsen, som sedan absorberas av skummet, och därefter torkas av. Vid rengöring av anilinläder så hinner man dessutom göra rent lädrets yta om man använder rengöringsmedel i skumform, till skillnad från spray som omgående absorberas av anilinlädret.

Gör så här:

Häll Ultra Clean läderrengöringsmedel i en svamp och jobba upp ett skum genom att upprepade gånger krama svampen.


rengöring av ljus skinnsoffa med ultra clean läderrengöringsmedel från varumärket furniture clinic

Gnid svampen mot lädret i cirkulära rörelser för att lösgöra smutsen. När smutsen lossnar kommer den att absorberas av skummet. Torka därefter av skummet med en torr trasa.

För de flesta läderytor räcker det med att göra som ovan, men om lädret är riktigt nedsmutsat kan det underlätta betydligt att använda en rengöringsborste. Med den borstar man försiktigt i skummet och kommer därmed ner i lädrets veck, ådringar och mönster, där smutsen annars tenderar att sitta kvar.

närbild på krämfärgad soffdyna i läder som är delvis rengjord med läderrengöringsmedel

På bilden ovan syns det tydligt vilket yta av lädersoffan som är rengjord med Ultra Clean läderrengörinsmedel och en svamp.

Efter rengöringen är nästa steg att återfukta, mjukgöra och skydda lädret. För detta används en skyddskräm, Leather Protection Cream. Efter att man lagt på skyddskräm går det lättare att underhålla lädret, smutsen fäster helt enkelt mindre lätt på en yta som är behandlad med skyddskräm, dessutom skyddar den mot friktionsslitage och solblekning.

bild på krämvit skinnsoffa som visar effekten av rengöring med ultra clean läderrengöring. Halva soffan är rengjort, och andra halvan är smutsig

Fotot ovan visar en krämfärgad lädersoffa med väl ingrodd smuts. Halva soffan har blivit rengjord för att visa skillnaden efter rengöring med Ultra Clean läderrengöringsmedel. Lägg märke till att den smutsiga delen är blankare. Vad som händer är att när man använder soffan så blir den smutsiga ytan med tiden ”blankpolerad”, vid en rengöring försvinner både smuts och glans, och lädret får tillbaka sin ursprungliga ytfinish.