Butiken

Guide för att färga om skinnsoffa

Detta är en guide som visar hur det går till att färga en skinnsoffa, att helt byta färg på skinnsoffans läder. Det går självklart att färga om andra läderprodukter på liknande sätt, man kan till exempel färga om en bilklädsel. Vi kommer i exemplet att färga om en ljusbeige soffdyna som har täckfärgat läder (kallas också pigmenterat läder) och har en ytfinish ovanpå färgen. Denna soffdyna kommer vi att byta färg på till rödbrun för att visa hur processen går till.

Ett färgbyte på en läderprodukt går att genomföra från vilken färg som helst, till vilken färg som helst, till exempel från svart till vitt, eller från vitt till svart, med samma fina resultat. Det spelar alltså inte någon roll om skinnsoffan tidigare varit mörk och du vill färga om till ljus, läderfärgen är heltäckande och den gamla färgen kommer inte att lysa igenom.

Läderfärgen som vi använder, Furniture Clinic Leather Colourant, fungerar på alla typer av läder, även mocka. Det går också lika bra att med samma metod använda läderfärger från Viper Produkcts, Viper Polycryl har en otrolig täckförmåga.

Det här behövs för att färga om en soffa:

– Ultra Clean läderrengöringsmedel som används för att avlägsna smuts från lädrets yta
– Leather Prep används på täckfärgat läder för att avlägsna gammal finish, OBS: använd EJ på anilin eller annat sugande läder
– Alcohol Cleaner
– Leather Binder valfritt, används för att förstärka lädret om det är mycket slitet. Kan också fylla mindre krackeleringar
– Heavy Filler valfritt, ett läderspackel som används för att fylla igen sprickor och krackeleringar
– Leather Colourant  läderfärg i valfri nyans, går att blanda till egen nyans. Det går också bra att använda Viper Polycryl läderfärg.
– Leather Finish förseglar färgen, ger en len och mjuk ytfinish och bestämmer också glansen på lädrets yta
– Härdare Cross Linker X valfritt, blandas i färg eller finish för att ge färgen ännu bättre slitstyrka
– Svamp, Scotchbrite, trasa
– Airbrush + airbrushpropellant valfritt, gör det dock lättare att få till ett jämnt lager av färg/finish

Steg 1 – Rengöring och preparation av lädret

   närbild på beige soffdyna i läder som ska färgas om med röd läderfärg  närbild på beige soffdyna i läder som ska färgas om med röd läderfärg

Det första och viktigaste som ska göras är att rengöra och preparera lädret för infärgningen. Detta görs för att få bort gammalt vax, smuts, fett, oljor, silikon och annat som trängt in i lädret genom åren. Får man inte bort detta så kommer färgen inte att tränga in och fästa ordentligt. Det är alltså mycket viktigt att detta görs ordentligt. Detta steg avlägsnar också lädrets ursprungliga ytfinish. På bilderna ovan ser man att ytfinishen har sprickor och krackeleringar, dessa kommer att försvinna när lädret ”preppas”. Om soffan är riktigt smutsig bör man först rengöra med Leather Ultra Clean eller ett liknande rengöringsmedel.

Börja alltid med baksida och sidor. Det är vanligt att det här är en annan typ av läder, ett spaltläder med påförd polyuretanyta (så kallat bycast-läder), eller rentav konstläder. Dessa ytor är ömtåligare och här ska man inte använda sig av Leather Prep, som kan skada dess yta. Det räcker att torka av med en trasa fuktad med Alcohol Cleaner. Att inte använda Leather Prep på sidor och baksida kommer inte att påverka slutresultatet, eftersom dessa egentligen inte används och därför inte ”stressas”.

Eftersom sittkuddar, rygg- och armstöd används på ett annat sätt, slits och ”stressas”, så är det däremot viktigt att dessa prepareras ordentligt. För att göra detta är det lättast att använda en scotchbrite (fyrkantig, grön putsduk). Lägg ett par bommullstussar indränkta i Leather prep i denna och vik över. Rubba sedan lädrets yta med scotchbriten i cirkulära rörelser. Torka av med trasa. De indränkta bomullstussarna ser till att Leather Prep tillförs i lagom mängd. Se till att ni kommer ner ordentligt i veck och rynkor. Var försiktig med sömmar. På detta sätt får ni bort lädrets gamla ytfinish, som ofta är repad och sprucken, och därigenom uppfyller vi två mål; vi får en slätare, mjukare och snyggare yta, och lädret prepareras för infärgningen.

närbild på beige soffdyna i läder som ska färgas om med röd läderfärg

När färgen på lädret börjar färga in din scotchbrite är lädret tillräckligt preppat. Det betyder att du fått bort originalfinishen och exponerat den färgade ytan under denna.

Steg 2 – Torka av lädret med Alcohol Cleaner

beige soffdyna i läder rengörs före infärgning med läderfärg

I steg 1 har vi avlägsnat lädrets originalfinish och eventuell silikon som är lösningsmedelsbaserad. Att få bort all silikon är viktigt, eftersom den gör att färgen inte fäster. Det finns emellertid silikon i sprayform och lädervaxer som innehåller silikon som inte löses i lösningsmedel, och för att få bort detta måste vi torka av lädret med Alcohol Cleaner. Det gör vi med en trasa fuktad i Alcohol Cleaner, eller så kan man spraya Alcohol Cleaner direkt på lädret och torka av med trasa. Vänta 30 minuter för att låta alkoholen avdunsta.

Skulle det finnas djupare sprickor i skinnet kan dessa fyllas igen med Heavy Filler läderspackel. Är lädret mycket slitet är det också bra att påföra Leather Binder, som drar ihop och stärker lädrets fibrer.

Steg 3 – Lägg på ett första lager färg

 beige skinnsoffa färgas om med läderfärg, första lagret av färg påförs med svamp   soffdyna i läder efter första lagret av läderfärg är påfört med svamp

Skaka flaskan med Leather Colourant noggrant i 3 minuter så att den blandas ordentligt. Påför lite färg på en svampoch rubba med cirkelrunda rörelser in färgen i skinnet. Börja med att ta områden som är svåra att komma åt, som veck och rynkor. Tryck till lite med svampen och se till att färgen verkligen tränger in i skinnet. Trycker du för hårt kan det uppstå lite skum på ytan, det är ingen fara, bara torka bort det med svampen. Bilden ovan visar hur kudden bör se ut efter att du påfört ett lager av färg. OBS, du ska inte försöka få en perfekt jämn yta med det första lagret av färg.

Låt färgen torka. För att snabba upp torkprocessen kan du använda en hårfön. Påför därefter ytterligare två lager färg (låt torka emellan) på samma sätt som ovan. Det går att uppnå ett mycket fint resultat på detta sätt. Slutresultatet blir emellertid bättre om du även spreyar på ett lager eller två. Ytan blir jämnare på detta sätt.

Steg 4 – Lägg på färg och Finish

färga lädersoffa röd med läderfärg i färgspruta   bild på omfärgning av röd soffdyna i läder

Vänta 30 minuter efter sista svampningen, förbered därefter för att spreya på ytterligare ett lager (eller två, eller tre). Om man nte gjort detta förut så är det bra att prova sig fram genom att spraya på ett papper först, så att man får in känslan. Håll sprutan på ungefär 30 cm avstånd och för sprutan med jämna rörelser fram och tillbaka i tunna lager. I och med detta undviker man att färgen rinner och får en jämn och fin yta. Skulle färgen ändå börja rinna på något ställe, torka av det med en trasa eller svamp och färga in det på nytt.

Eftersom färgen är vattenbaserad tar den lite tid att torka. Det underlättar därför att spraya små områden och torka emellanåt med en hårfön. Det gör också att man lättare undviker att färgen rinner.

Det finns inte någon regel för hur många lager man kan påföra. Lägg på ett lager, se till att det är torrt och lägg på ytterligare ett tills den underliggande färgen är helt täckt och inte lyser igenom på något ställe.

Därefter är det dags att spraya på Leather Finish. Finishen förseglar färgen och ger en önskad textur på ytan (glansig eller matt). Lägg på minst tre lager Finish (låt torka mellan varje lager). För att göra ytan på lädret ännu mer slitstark kan man addera lite härdare Cross Linker X i Finishen.

Det färdiga resultatet

bild på omfärgad röd soffdyna i läder   bild på omfärgad röd soffdyna i läder

Här är det färdiga resultatet. Den vänstra bilden visar soffkudden innan Finish lades på. I detta fall ville kunden att ytan inte skulle vara glansig, så vi har valt Leather Finish Halvmatt. I och med att Finishen påförs blir ytan matt och en halvnyans ljusare.