Butiken

Solens påverkan på läder

Även om solljus har en hel del försonande egenskaper, kan det också vara mycket skadligt för alla naturliga ämnen som utsätts för mycket soljus, till exempel läder.

svart läderstol står framför ett fönster i motljus

Solens ultravioletta strålar fungerar som ett naturligt blekmedel; det torkar ut och får läder att spricka, får det att åldras i förtid och bleknar lädrets färg på så lite som fyra till sex månaders exponering. 

Läder är ju oftast en restprodukt från slakt. När man bereder lädret blötläggs det i olika kemikalier och lösningar för att förhindra att det sönderfaller. Dessa konserveringsmedel är tänkta att hålla lädret vid liv riktigt länge, men om det utarmas i förtid av solljus eller värme kommer lädret att återuppta sin nedbrytning.  

Inomhusmöbler

Lädermöbler är oftast en inomhusprodukt, så UV-skyddsmedel är sällan någonting som ingår i lädrets skydd. Speciellt anilinläder, som saknar en skyddande finish, är inte särskilt väl förberett för en längre vistelse framför ett soligt fönster, utan blir väldigt snabbt solblekt. I soliga rum är det bra att skydda dina möbler med filtar eller andra tyger, eller kanske även här sätta solfilm för dina fönster för att blockera solens strålar.

Observera att mörkare läder är mest känsligt för sol och kommer att blekna snabbare än ljusare läder. Om ditt läder har bleknat kan det vanligtvis fixas genom att färga om med läderfärg. Kontakta oss, så kan vi hjälpa till med tips och råd. Om det är anilinläder kan vårt kit för rengöring och återfärgning av anilin göra underverk. 

För att förebygga att lädret på dina lädermöbler bryts ner och bleks är en ordentlig rengöring och därefter en återfuktande behandling med skyddskräm ungefär två gånger om året till avsevärd hjälp. För detta rekommenderar vi våra lädervårdskit, som innehåller ett efffektivt läderrengöringsmedel, samt en skyddskräm som innehåller UV-filter.

Läderklädslar i bilar

Billäder är byggt för att utsättas för mer missbruk än vanligt läder, eftersom det utsätts för ganska mycket: drycker, mat, cigarettaska, svett, smuts och naturligtvis solens fruktade UV-strålar. Billäder har vanligtvis ett förstärkt skydd, med extra tjockt lager av färg och finish för att undvika fläckar, som dessutom är behandlat med UV-skyddsmedel som skyddar en del mot solens påverkan.

interiör på bil med läderklädsel med solsken genom framrutan

Ändå är billäder fortfarande läder, och dessa skydd kan inte hålla mot UV-strålar för alltid. Det är en bra idé att rengöra och ytbehandla ditt billäder minst två gånger om året med ett rengöringsmedel och därefter en återfuktande skyddskräm som innehåller skydd mot UV-strålar. För detta ändamål rekommenderar vi vårt lädervårdskit för bilinredningar. En annan bra idé är också att sätta på solfilm på bilens rutor.