Butiken

Guide för att restaurera sliten handväska i läder

Väskan nedan är tillverkad i mjukt, obehandlat läder, vilket innebär att lädret lätt blir slitet, blekt och får fläckar. Vi ska visa hur man på ett enkelt sätt kan få väskan i så gott som nyskick. Efter en ordenligt rengöring kommer v att använda oss av Furniture Clinics pigmenterade läderbalsam för att återge handväskan dess forna glans och lyster.

Observera att läderbalsamet endast fungerar på läder av så kallad "sugande" typ. Det innebär att lädret är obehandlat och inte har någon skyddande ytfinish. Om din väska är täckfärgad, dvs har färg och en skyddande finish ovanpå lädret ska inte denna metod användas, då måste man istället färga med riktig läderfärg och försegla med läderfinish. 

bild på blekt och sliten handväska i brunt läder före rengöring och behandling med färgat läderbalsam från varumärket furniture clinic

Steg 1: Det första man gör är en ordentlig rengöring. Det bästa på denna typ av mjukt obehandlat läder är att använda sig av ett läderrengöringsmedel i skumform.På så sätt hinner man göra rent lädrets yta innan rengöringsmedlet hinner tränga in i lädret. Genom att använda sig av en borst så kommer vi även ner i porerna, och öppnar på så sätt upp lädret för nästa moment. Låt torka ordenligt i rumstemperatur.


rengöring av brun handväska i läder före behandling med färgat läderbalsam från varumärket furniture clinic

Steg 2: När handväskans läder är ordentligt rengjort är det dags att med en svamp eller trasa polera in det pigmenterade läderbalsamet, Leather Re-Colouring Balm. Det är ett mjukgörande läderbalsam som innehåller färgpigment. Balsamet förstärker den underliggande färgen, den återfår sin lyster utan att lädrets naturliga färgskiftningar går förlorade. Balsamet poleras in i lädret på samma sätt som man polerar in skokräm. Det färgade balsamet ska tränga in i lädret, det får inte ligga kvar på lädrets yta, då kan det fläcka av sig på kläder och dylikt.

bild som visar behandling av brunläderväska med färgat läderbalsam från varumärket furniture clinic

Observera att balsamet inte är riktig läderfärg, utan endast förstärker den underliggande färgen. Det innebär att färgskiftningar och fläckar syns även efter en behandlig. Mörka fläckar som inte går bort vid rengöringen accentueras ytterligare, undviker man att lägga balsam på dessa blir de mindre markanta. Likaså blir färgen en nyans mörkare om man lägger på ytterligare ett lager av balsamet.

När ni är nöjda med resultatet, låt balsamet torka ordentligt ett dygn i rumstemperatur innan ni går vidare till nästa steg.


före och efterbild på brunläderväska som är behandlad med färgat läderbalsam från varumärket furniture clinic

Steg 3: Efter infärgning med det färgade läderbalsamet bör man behandla lädret med en skyddskräm. Det skyddar från framtida nedfläckning, slitage och solblekning, och håller helt enkelt din handväska riktigt snygg mycket längre.