Angelica Gaintatzi

Guide för att reparera kattklösmärken

Detta är en vanligt förekommande skada som de flesta kattägare är bekant med. För de som har skinnmöbler är det svårt att undvika att katten förr eller senare sätter klorna i dessa. Skadorna som uppkommer är oftast någon av tre slag; 1) djupare revor på sidan av soffan, där katten klöst med klorna ungefär som den gör på ett träd, så att lädrets fibrer kommit ut; 2) längre grundare revor ovanpå dynor, arm och ryggstöd som uppkommer när katten leker eller far runt med klorna utfällda; och 3) små hål där katten ”endast” tryckt in de vassa klorna utan att klösa.


Djupare Revor

bild på kattklösmärken på krämfärgad skinnsoffa, före läderreparation

Vi använder följande produkter för att reparera enligt guiden: 

– Kit för reparation av läder 
- Läderfärg (tex. Litet kit för infärgning av läder)
– Ytfinish (Blank, Satin, Halvmatt eller Matt, ingår i Litet kit för läderinfärgning)
– Svamp

Ni finner dessa produkter längst ner på sidan.

Steg 1 

Rengör först lädret ordentligt. Därefter klipp bort och slipa ner så mycket som möjligt av ”fnasorna” på lädret, försiktigt så att ni inte ytterligare skadar lädret.

bild på reparation av kattklösmärken på krämfärgad skinnsoffa

Steg 2

Därefter påförs Leather Binder läderförstärkning på det skadade området med en svamp. Låt torka (använd hårfön för att snabba upp torkprocessen) För att få en stark och hållbar yta, lägg på 8-10 lager av Binder, låt torka mellan varje lager.

bild på reparation av kattklösmärken på krämfärgad skinnsoffa

Steg 3

Tag ett fint slippapper (1200 fungerar fint) och slipa försiktigt området där ni påfört Binder.

bild på reparation av kattklösmärken på krämfärgad skinnsoffa

Steg 4

Se först till att det inte finns några sliprester kvar efter föregående moment. Lägg på ett tunt, jämnt lager av Heavy Filler läderspackel över hela ytan med  en spackelspade. Låt torka i 20 minuter. Lägg på ytterligare lager vid behov. Meningen är att alla hål och revor ska fyllas så att ytan blir jämn.

Steg 5

Slipa ytan med ett 1200 slippapper så att den blir jämn. Torka av med Alcohol Cleaner för att vara säker på att det inte finns några sliprester kvar.

Steg 6

Nu är det dags att lägga på läderfärg, Leather Colourant. Lägg alltid på det första lagret med en svamp. Låt torka (går att snabba upp torkprocessen med en hårfön). Om ni har en färgspruta, lägg på ytterligare lager med denna. Om ni har en svamp, dutta på ytterligare lager på lager till ni är nöjda. Låt torka emellan varje lager.

infärgning av reparerade kattklösmärken på krämfärgad skinnsoffa

Steg 7

Ytfinish, Leather Finish, förseglar färgen och ger lädret en mjuk och slitstark yta i den textur man önskar (blank, satin, halvmatt eller matt). Lägg på 4-5 lager, antingen med svamp eller med spruta, se till att det torkar mellan varje lager.

Färdigt!

bild föreställande reparerade kattklösmärken på skinnsoffa

Mindre Revor 

För grundare revor,  använd Leather Re-colouring Balm, läderbalsam med pigment. När reporna är grunda räcker det oftast att färga in dem för att dölja reporna och göra soffan fin igen.

bild föreställande kattklösmärken på skinnsoffa

Hål efter kattklor, små ”nålstick” 

Dessa hål kan man fylla igen med ett läderspackel, Heavy Filler eller Flexifil. Man kan tillsätta en droppe läderfärg av rätt nyans i spacklet, så blir det nästan osynligt. När läderspacklet torkat kan det ha sjunkit in lite, fyll då på med ytterligare läderspackel, upprepa proceduren tills hålen är helt fyllda. När spacklet är torrt kan man slipa på det med ett fint slippaper, ex. 1200, för att få en helt jämn yta. Färga in efteråt med Leather Colourant läderfärg. OBS, Leather Re-Colouring Balm, det pigmenterade balsamet, kan inte användas för att färga läderspackel, då det inte kan tränga in i detta.