Butiken

Guide för att justera nyans av läderfärg

Här går vi igenom hur man själv justerar nyansen på läderfärg. Det kan vara så att du vill ha lite mörkare eller ljusare, eller kanske lite mer gult? I guiden nedan utgår vi från en standardfärg, tex Ivory, och berättar vad man tillför för att ändra nyansen i rätt riktning.

Ivory (Elfenben) Tänk på elfenben som en nyans av ljust grå. Det är en färg med låg mättnad. Färgtonen justeras bäst med blå, magenta, röd, orange, gul, gul oxid.

När ni justerar färgtonen i elfenben, använd endast små mängder av den färg som ni justerar med, detta eftersom elfenben är en färg med låg mättnad och det är lätt att tillsätta för mycket.

Mättnaden justeras bäst med grå (svart & vit), färgtonen behålls då samtidigt som den blir ”utspädd” Ljusstyrkan justeras med svart och vit.

För att göra mörkare; tillsätt svart i liten mängd. Eftersom elfenben är en vit nyans, ju mer svart man adderar, desto mer gråaktig blir nyansen. Man kan därför behöva justera färgtonen, detta görs genom att addera av de färger som  mixen innehåller (se ovan)

För att göra ljusare; tillsätt vitt. Vitt gör också att färgen blir blekare, så även i detta fall kan färgtonen behöva justeras, med samma färger som ovan.

Cream (Kräm) Kräm är egentligen en mer färgglad variant av elfenben, så samma regler fungerar även på denna färg. Även kräm är en färg med låg mättnad, skillnaden är att den innehåller procentuellt sett mindre svart och vitt än elfenben.

Färgtonen justeras med magenta, blå, röd, orange, gul, gul oxid och umber (choklad). När ni justerar färgtonen i krämfärg, använd endast små mängder av den färg som ni justerar med, detta eftersom kräm är en färg med låg mättnad och det är lätt att tillsätta för mycket.

Mättnaden justeras bäst med grå (svart & vit), färgtonen behålls då samtidigt som den blir ”utspädd”.

Ljusstyrkan justeras med svart och vit.

För att göra mörkare; tillsätt svart i liten mängd. Eftersom kräm är en färg med låg mättnad, ju mer svart man adderar, desto mer gråaktig blir nyansen. Man kan därför behöva justera färgtonen, detta görs genom att addera av de färger som mixen innehåller (se ovan)

För att göra ljusare; tillsätt vitt. Vitt gör också att färgen blir blekare, så även i detta fall kan färgtonen behöva justeras, med samma färger som ovan.

Beige Beige är en mörkare variant av kräm.

Färgtonen justeras med röd oxid, röd, orange, gul, gul oxid, och umber (choklad). Återigen, när ni justerar färgtonen i beige, använd endast små mängder av den färg som ni justerar med, detta eftersom beige är en färg med låg mättnad och det är lätt att tillsätta för mycket.

Mättnaden justeras bäst med grå (svart & vit), färgtonen behålls då samtidigt som den blir ”utspädd”.  Tillsätt umber (choklad) om färgen blir för gråaktig.

Ljusstyrkan justeras med svart och vitt

För att göra mörkare; tillsätt svart i liten mängd. Eftersom beige är en färg med låg mättnad, ju mer svart man adderar, desto mer gråaktig blir nyansen. Man kan i ställe för svart använda umber för att mörka färgen, då bibehålls mättnaden bättre.

För att göra ljusare; tillsätt vitt. Gul kan också göra färgen ljusare, men ändrar färgtonen en aning.

Ljus & Mellanbrun Ljus och mellanbrun är i princip en mörk orange så de har till största del rött och gult i mixen.

Färgtonen justeras främst med röd, röd oxid, gul och gul oxid, med lite magenta och violett för att få in lila toner.

Mättnaden justeras med grått (svart och vitt), detta gör att färgtonen behålls när man späder färgen med rött och gult.

Ljusstyrkan justeras först och främst med svart och vitt.

För att göra färgen mörkare, lägg till svart. Svart med magenta eller svart med violett i lika mängd ger det bruna en färgton åt det lila hållet. Svart med röd oxid bibehåller den röda färgtonen.

För att göra färgen ljusare, lägg till gult, rött och/eller orange. Dessa gör färgen ljusare, samtidigt som den bruna färgtonen behålls. Adderas endast gult "dödar" man den röda färgtonen i det bruna. Vitt kan också användas för att göra färgen ljusare, men kan också orsaka att färgtonen blir "mjölkig" om man tillsätter för mycket.

Mörkbrun Mörkbrun kan antingen ha en mörkt röd/orange färgton, eller en färgton mer åt det lila hållet. Försök att först bedöma vilken färgton det är. Som hjälp kan du ta Leather Prep på en trasa och torka av lite färg, du kommer att se på trasan vilken färgton den bruna färgen har.

Färgtonen i mörkbrunt med rött/orange justeras främst med röd oxid, röd, orange, gul och gul oxid. Färgtonen i mörkbrunt med lila justeras med magenta, violett och gult.

Mättnaden justeras med grått (svart och vitt), vilket gör att färgtonen behålls vid utspädning enligt ovan.

Ljusstyrkan justeras med svart och vitt.

För att göra mörkare; tillsätt stor mängd svart. Svart med magenta eller svart med violett i lika mängd gör att den bruna tonen behålls samtidigt som färgen blir mörkare. Svart och violett ger mörkare brun än svart och magenta.

För att göra ljusare; tillsätt rött och gult i lika kvantitet. Då blir färgen ljusare samtidigt som den bruna nyansen behålls. tillsätts endast gult "dödar" man den röda färgtonen. Man kan också tillsätta vitt för att göra ljusare, men vitt kan också göra färgen lite "mjölkig" om man tillsätter för mycket.

Mörkblå Mörkblått är lite mer komplicerat än bara svart och blått. Med den kombinationen är dett vanligt att färgen blir alldeles för blå. Man måste se till att mättnaden balanseras. De flesta mörkblå nyanser har lite vitt i för att balanseras.

Färgtonen justeras till stor del med röd, gul, magenta och blått. När du justerar färgtonen i mörkblått, börja med att tillföra en mindre mängd och gör därefter en bedömning över hur mycket mer du behöver tillföra. Du kommer förmodligen att märka att det behövs en hel del för att justeringen ska få effekt.

Mättnaden justeras med grått (svart och vitt). Orange kan också användas (blå komplementärfärg) för att "döda" en eventuellt för hög blåton.

Ljusstyrkan justeras främst med svart och vitt. Även gult kan användas.

För att göra mörkare: tillsätt svart. Violett kan också användas för att göra färgen mörkare om den har en violett/lila färgton.

För att göra ljusare: tillsätt vitt, men var försiktigt, för mycket vitt gör färgen "mjölkig". Det går också att använda gult, men även här krävs försiktighet, för mycket gult ger en grön färgton. Skulle detta uppkomma kan man kompensera med rött (grön komplementfärg)

Ljusblå Ljusblått består oftast av en blå där man tillsatt vitt, vilket ger en "klart ljusblå" nyans. Ofta behöver man tillsätta en gnutta svart för att "döda" ljusstyrkan som uppstår när man tillsatt vitt. Så, ljusblått består i huvudsak av blått, vitt och svart och har låg mättnadsgrad.

Färgtonen justeras i huvudsak med gul, magenta och blått.

Mättnaden justeras med grått (svart och vitt). Orange kan också användas (blå komplementärfärg) för att "döda" en eventuellt för hög blåton.

Ljusstyrkan justeras främst med svart och vitt. Även gult kan användas.

För att göra mörkare: Tillsätt svart. Violett kan också användas för att göra färgen mörkare, detta om den ljusblå färgen har en lila/violett färgton. Tillsätt endast lite färg åt gången.

För att göra ljusare: Tillsätt vitt. Vill och blått kan också användas tillsammans för att få mer ljusstyrka. Även gult kan användas, men gult kan orsaka en grön färgton om man tillsätter för mycket. Detta kan kompenseras med rött (komplementfärg till grönt), men kan orsaka att blandningen blir lite gråaktig, samt även göra färgen lite mörkare. Mer blått kan då tillsättas för att motverka den grå effekten, vilket i sin tur även detta leder till mörkare blandning. Skulle detta uppstå används vitt för att återfå en ljusare blandning.

Grön Färgtonen justeras främst med grönt, blått, gult och orange. Rött kan också användas efter behov, men "dödar" den gröna färgtonen om man tar för mycket, färgen blir då brunaktig med ett grönt färgstick (rött är komplementfärg till grön och tillsammans blir de grå). Orange "dödar" den blå färgtonen i grönt och får färgen att bli mer olivgrön.

Mättnaden justeras främst med svart och vitt (grått).

Ljusstyrkan justeras främst med svart och vitt. Gult kan också användas.

För att göra grönt mörkare; tillsätt svart. Blått gör också mörkare, men ändrar även färgtonen.

För att göra ljusare: tillsätt vitt. Gult kan också användas, men kan ändra färgtonen.

Grå Grått är inte bara svart och vitt, grått innehåller alltid även andra färger. Tänk på grått som färger med mycket låg mättnad. Endast svart och vitt ger för det mesta en alltför blå (stålgrå) färgton.

Färgtonen justeras främst med gult, gul oxid, violett, rött, blått och umber (chokladbrun).

Mättnaden justeras med svart och vitt, vilket kan ge en blå färgton. Denna kan motverkas med orange.

Ljusstyrkan justeras främst med svart och vitt.

För att göra grått mörkare: tillsätt svart. Man kan också använda violett eller blått om man vill att även färgtonen ska ändras.

För att göra ljusare: tillsätt vitt. Gult kan också användas om det är mörkgrått, men tenderar att skapa en grönaktig färgton. En droppe rött kan då kompensera för detta, men det röda kan även göra färgen mörkare.

Röd/rödbrun (maroon) När rött torkar så tenderar den torra färgen att bli mycket annorlunda jämfört med den våta, så använd inte den våta blandningen i blandkoppen som ledstjärna.

Färgton justeras främst med rött, orange, röd oxid, magenta, violett och gult.

När man justera färgtonen i mer rödbruna nyanser, var försiktig, då minsta lilla förändring kan ge stor effekt på färgtonen. Magenta kan dock tillsättas i ganska stor kvantitet, då den inte har lika stor effekt på färgtonen.

Mättnad justeras med grått (svart och vitt). Var försiktig med svart, då för mycket svart gör färgen brunaktig. Gult fungerar bra med rödbruna nyanser, eftersom rödbrunt ofta innehåller violett och magenta. Gult "dödar" dessa och skapar en mer gråaktig färg.