Butiken

Guide för att färga om bilinredning

Här kommer vi att visa hur man går tillväga när man färgar om en läderklädsel i en bil. Alla produkter som används går att hitta i vår webshop. Det går självklart att färga om andra läderprodukter på liknande sätt, exempelvis en soffa.

Att byta färg på en bilinredning går att göra från vilken färg som helst, till vilken färg som helst, till exempel från svart till ljusbeige, eller från ljusbeige till svart, med samma fina resultat. Det spelar alltså inte någon roll om bilklädseln tidigare varit mörk och du vill färga om till ljus, färgen är heltäckande och den gamla färgen kommer inte att lysa igenom. 

Vi kommer här nedan att färga om en inredning i skinn från en BMW från lila till svart för att visa hur processen går till.

bild på två lila bilstolar i läder före infärgning

Det här behövs för att färga om en bilinredning: 

Steg 1: Det första man måste göra är en ordentlig rengöring av klädseln. Vi börjar med Ultra Clean läderrengöringUltra Clean läderrengöring, är klädseln riktigt nedsmutsas rekommenderas även en borste, för att komma åt ordentligt i veck och sprickor. Torka av med torr trasa.

färgning av bilklädsel i läder från lila till svart med produkter från varumärket furniture clinic

Steg 2: Efter ”grovrengöringen” är det dags att preparera lädret för infärgning. Leather Prep avlägsnar lädrets gamla ytskikt och öppnar upp porerna för den nya färgen. Vi använder oss av en Scotch-brite slipduk som vi lagt bomull i för att på ett effektiv sätt få bort det gamla ytskiktet. Torka av med en torr trasa. När det börjar bli mycket färg på slipduken är det gamla ytskiktet borta. OBS, det är inte meningen att all färg ska bort, endast ytskiktet. När det torkat kommer ytan att se matt och lite flammig ut.

färgning av bilklädsel i läder från lila till svart med produkter från varumärket furniture clinic

Steg 3: Avslutande rengöring med Alcohol Cleaner. Detta rengöringsmedel tar bort gamla färgrester, gammmalt vax och sist men inte minst alla rester av silikon. Det sistnämnda brukar förekomma i medel som används för att få glans på vinyl och är ett elände när man ska färga in, då färgen inte fäster på silikon.

Steg 4: Infärgningsmomentet inleds med att man svampar på det första lagret av Colourant läderfärg. Detta för att komma åt ordentligt i sprickor, veck och andra undanskymda ställen. Färgen kommer inte att täcka ordentligt, men det är inte så viktigt i detta momentet, se däremot till att ni kommer åt på ställen som kan vara svåra att nå med spruta. När ni färgar in ställlen där skinn ligger mot skinn (exempelvis mellan sits och ryggstöd), se till att ytorna inte ligger emot varandra när färgen torkar, det finns då en risk att de klibbar ihop. Håll isär ytorna och snabba upp torktiden på dessa ställen med en hårfön. Se till att färgen är helt torr innan nästa färglager påförs.

färgning av bilklädsel i läder från lila till svart med produkter från varumärket furniture clinic

Ska ni endast använda svamp är det bara att upprepa moment 1 ovan tills färgen täcker överallt och ni är nöjd. Om det uppstår skumbildning av svampen, se till att försiktigt torka bort detta innan färgen torkar, annars kan det uppstå små kratrar i färgen av bubblorna när det torkat, vilket kan vara svårt att få bort.

Var noga med att färgen torkar mellan varje lager av färg som påförs. Det finns inte någon regel för hur många lager man kan lägga på, men påför inte fler lager än som behövs, när färgen täcker ordentligt överallt behövs inte mer färg.

Använder ni spruta så spreja i jämna, tunna lager och låt färgen torka emellan. Det kan finnas små färgansamlingar i läderfärgen, se därför till att sila den med en färgsil innan ni häller den i sprutan, annars kan sprutan ”spotta” ut dessa på ytan, vilket innebär onödigt merjobb.

färgning av bilklädsel från lila till svart med produkter från varumärket furniture clinic

Steg 5: Efter att färgen påförts och torkat är det dags att försegla med en Läderfinish. Denna fungerar som klarlacken på en billack, färgen förseglas, gör ytan slitstark och ger den rätt textur (blank, satin eller matt). Finishen är ganska tunn, så var försiktiga så att den inte rinner. Påför ett lager, låt torka. Påför därefter ytterligare ett lager (eller två) för att öka slitstyrkan ytterligare. Vill man en riktigt slitstark yta tillsätter man även lite härdare (Cross Linker X) i finishen.

Färdigt resultat.

bild på två svarta bilstolar i läder efter infärgning med produkter från furniture clinic