Din varukorg är tom!
 
 
 

Fakta om olika lädertyper

Läder är ett mjukt och naturligt material, om det inte vårdas ordentligt minskar dess livslängd betydligt. Lädrets mjukhet bibehålls med hjälp av olika oljor, som efter tid avdunstar och/eller torkar ut, vilket får lädret att hårdna och till slut spricka. Dessa problem uppkommer oftast på grund av ålder, att lädret utsätts för värmeväxlingar, solblekning och vardagligt slitage, samt för att det inte vårdas tillräckligt väl med rätt produkter.

 

Läder får man från djur, man brukar säga att skinn kommer från små djur och läder är hudar från större djur. Till möbler används så gott som undantagslöst hudar från större djur, oftast bi- och/eller restprodukter från slakt och köttproduktion. I Norden anses kvaliteten på hudarna vara mycket god, detta eftersom kontrollen över boskapens förhållanden är bra, vilket innebär att ärr och märken efter taggtråd, taggiga buskage samt hudsjukdomar inte är vanligt förekommande på hudarna. Bra hudar ger fint läder.

 

Hudarna garvas och behandlas i garverier. Olika metoder ger olika typer av skinn:

 

Anilin

 

Det finaste skinnet brukar behandlas till anilinskinn. Det är genomfärgat och inte ytbehandlat, resultatet ger det en fin naturligt skinnyta med mycket djup och naturliga färgskiftningar. Skinnet är otroligt mjukt och skönt och har en fantastisk andningsförmåga, men är också väldigt känsligt för allehanda fläckar och smuts. Anilin kräver underhåll, helst ska det behandlas 3-4 ggr per år för att behålla sina egenskaper. Bra är att lägga på en skyddskräm för att försvåra att fett från hud och hår, fläckar och smuts tränger in i lädret.

 

Semianilin

 

Semianinlinet har genomgått samma garvningsprocess som anilinskinn, men därefter har man lagt på ett täckande tunt ytlager av färg och ytfinish för att göra skinnet tåligare och mer motståndskraftigt mot fläckar och nedsmutsning, detta utan att anilinets mjukhet förändras nämnvärt.

 

Pigmenterat, eller täckfärgat skinn

 

Efter garvining och genomfärgning har man lagt på en yta av färg och finish ovanpå lädret, vilket gör det mycket motståndskraftigt mot smuts och slitage, och lädret är också mycket lätt att torka av om det skulle bli smutsigt eller uppkomma fläckar. Nackdelen är att lädret inte längre upplevs som lika mjukt och skönt, dessutom har dess naturliga mönster och färg försvunnit och ersatts med en "platt" färg utan djup och variationer. Skinnet andas inte lika bra längre, och det är svårare att få balsam och andra mjukgörare att tränga in i skinnet. Ofta är ett nytt mönster präglat i skinnets ytlager, speciellt vanligt är detta på bilinredningar.

 

Nubuck

 

Nubuck är slipat anilin, vilket ger en sammetslen yta, men gör det också svårt att rengöra och underhålla lädret, eftersom ytan inte längre har någon skyddande beläggning. Ljusäktheten är dålig och lädret har en benägenhet att missfärgas.

 

Bycast

 

En hud delas, skiktas, i två olika lager. Den övre delen, hudsidan, kallas narvläder och detta används till läder av lite högre kvalitet, ex anilin, mm. Den undre delen av huden kallas spaltläder och är lite billigare än narvläder. Av spaltläder gör man bycast, vilket innebär att lädret lamineras med en yta av polyuretanplast och präglas med ett "lädermönster". Detta ger oftast en blank och lite plastig yta. På grund av att ytan täckts av en plastbeläggning behöver man inte underhålla lädret med balsam, conditioner, eller annat mjukgörande medel, det kan helt enkelt inte tränga igenom ytan och är därigenom onödigt. Vad man kan göra är att underhålla och göra rent bycast-lädrets yta, exempelvis genom att lägga på en skyddskräm som hindrar smuts och fläckar att få fäste och gör det lättare att hålla rent.

 

 

 

Det finns inga produkter i den här kategorin.