Varukorg / 0.00kr
Välj en sida

Anilin är ett naturligt och mjukt läder som är genomfärgat men inte innehåller någon skyddande pigmenterad yta. Som sådant blir det lätt fläckat och smutsigt, lädret suger åt sig alla typer av vätska som skapar fula fläckar efteråt. Om dessa fläckar trängt djup in i lädret kan de vara mycket svåra att få bort, eftersom man inte når dem vid en rengöring av lädrets yta.

En bra idé är därför att så  fort man köpt någonting i anilin eller av något annat sugande skinn, så lägger man på ett lager av en skyddande kräm, exempelvis Furniture Clinic Protection Cream, som försvårar för smuts och fläckande vätskor att tränga in i skinnet och gör det lättare att hålla rent.

För att testa om ditt läder är anilin kan du ta en droppe vatten och lägga den på skinnet. Om den sugs in så ska du följa guiden nedan när du gör rent lädret.

När man har läder i anilin eller liknande, ska man inte spraya Ultra Clean eller annat rengöringsmedel direkt på ytan. Det sugs bara upp av lädret innan det hinner göra någon verkan. För att förhindra detta, använder vi oss av läderrengöring i skumform, Leather Mousse. Ett skum sugs inte lika lätt in i lädret och man får mer tid på sig att göra rent ytan.

Eftersom anilin är sugande innebär det att smuts och annat även tränger in i lädret. Det räcker alltså inte att göra rent ytan. För att tränga in djupare vid rengöringen används en Tampico-borste. En svamp eller trasa kan inte tränga in i lädret fibrer och rengöringen blir inte lika effektiv. Med borsten kommer man även åt lite djupar liggande smuts i lädrets porer. Observera att fläckar som trängt djupt in i lädret inte går att komma åt.

När man rengör med skum så tar det längre tid för anilinet att suga åt sig rengöringsmedlet, detta gör att man får tid att rengöra ordentligt på ytan. Med borsten kommer man också åt de närmast underliggande fibrerna. Men lädret suger ändå åt sig av medlet, vilket gör det svårare att se effekten av rengöringen innan lädret torkat.

Rengör därför små ytor i taget, ett par kvadratdecimeter. Påför skum på borsten (se bild ovan), borsta försiktigt i cirkelrunda rörelser. När skummet börjar suga åt sig smutsen (det syns då det blir smutsigt) torka snabbt av skummet/vätskan med en trasa innan det hinner tränga djupare ner i lädret. Upprepa tills hela ytan är rengord. Låt torka.

Du kommer förmodligen att behöva upprepa ovanstående ett par, tre gånger för att få ordentlig effekt. 

När rengöringen är färdig, glöm inte att smörja in med Leather Protection Cream för att förhindra framtida nedsmutsning.