Varukorg / 0.00kr
Välj en sida

FAKTA OM LÄDER

Läder är ett mjukt och naturligt material, om det inte vårdas ordentligt minskar dess livslängd betydligt. Lädrets mjukhet bibehålls med hjälp av olika oljor, som efter tid avdunstar och/eller torkar ut, vilket får lädret att hårdna och till slut spricka. Dessa problem uppkommer oftast på grund av att lädret utsätts för väder och vind, slitage samt för att det inte vårdas tillräckligt väl med rätt produkter.

Läder får man från djur, skinn från små djur och hudar från större djur. Till möbler används så gott som undantagslöst hudar från större djur, oftast bi- och eller restprodukter från slakt och köttproduktion. I Norden anses kvaliteten på hudarna vara mycket god, detta eftersom kontrollen över boskapens förhållanden är bra, vilket innebär att ärr och märken efter taggtråd, taggiga buskage samt hudsjukdomar inte är vanligt förekommande på hudarna. Bra hudar ger fint läder.

Hudarna garvas och behandlas i garverier. Olika metoder ger olika typer av skinn:

Anilin

Det finaste skinnet brukar behandlas till anilinskinn. Det är genomfärgat och inte ytbehandlat, resultatet ger det en fin naturligt skinnyta med mycket djup och naturliga färgskiftningar. Skinnet är otroligt mjukt och skönt och har en fantastisk andningsförmåga, men är också väldigt känsligt för allehanda fläckar och smuts. Anilin kräver underhåll, helst ska det behandlas 3-4 ggr per år för att behålla sina egenskaper.

Semianilin

Semianinlinet har genomgått samma garvningsprocess som anilinskinn, men därefter påförts ett täckande tunt ytlager av färg och ytfinish för att göra skinnet tåligare och mer motståndskraftigt mot fläckar och nedsmutsning, detta utan att anilinets mjukhet förändras nämnvärt.

Pigmenterat, eller täckfärgat skinn

Efter garvining och genomfärgning har skinnet påförts en yta av färg och finish, vilket gör det mycket motståndskraftigt mot smuts och slitage. Nackdelen är att skinnet inte längre upplevs som lika mjukt och skönt, dessutom har dess naturliga mönster och färg försvunnit och ersatts med en färg utan djup och variationer. Skinnet andas inte lika bra längre, och det är svårare att få balsam och andra mjukgörare att tränga in i skinnet. Ofta är ett nytt mönster präglat i skinnets ytlager, speciellt vanligt är detta på bilinredningar.

Nubuck

Nubuck är slipat anilin, vilket ger en sammetslen yta, men gör det också svårt att rengöra och underhålla skinnet, eftersom ytan inte längre har någon skyddande beläggning. Ljusäktheten är dålig och skinnet har en benägenhet att missfärgas.