Butiken

Guide för att ta bort fettfläckar från läder

Det är vanligt att obehandlade lädertyper som anilin, buffelskinn, semi-anilin, mm. tar upp oljor från hår och hud, vilket gör att lädret får mörka fläckar. Fläckarna brukar uppstå där huvudet har kontakt med lädret, hår är ofta fett och lutar man huvudet på samma ställe så uppstår med tiden en mörk fläck. Detta är vanlig även på armstöd, där fett och smuts från händer och armar lämnar liknande fläckar. Kragar på skinnjackor är ett annat vanlig ställe där dessa fläckar uppkommer.

bild på fettfläck på brun läderfåtölj före behandling med avfettningsmedel från varumärket furniture clinic

För att få bort en fläck liknande den på bilden ovan så används ett avfettningsmedel för läder, Leather Degreaser. Först måste man dock göra en ordentlig rengöring av lädret med Ultra Clean Läderrengöring. Häll Ultra Clean i en svamp och krama svampen tills ett skum bildas. Rengöringsmedel i skumform tränger inte in lika snabbt i lädret, och man hinner göra rent lädrets yta och torka av en del av skummet innan det tränger in. För en ännu noggrannare rengöring kan man använda en borste, så kommer man åt ordentligt i lädrets ådringar och veck. Låt lädret torka ordentligt innan ni går vidare till nästa steg.

När lädret är torrt penslar man på avfettningsmedlet för läder,  Lether degreaser. Efter man penslat på avfettningsmedlet på fettfläcken låter man det torka i ca 30 minuter. När det torkar kommer medlet att absorbera fettet i lädret, och det bildas ett pulver, som är gult/brunt där fettet är absorberat och vitt runtomkring. 

avfettning av fettfläckar på brun fåtölj i anilinläder med avfettningsmedel från varumärket furniture clinic

När pulvret är helt torrt så bör det dammsugas upp från lädret. Rengör ännu en gång med Ultra Clean läderrengöring. Vid behov upprepa behandlingen med avfettningsmedlet Leather Degreaser tills det inte längre suger upp något fett. Blir pulvret helt vitt går det inte att få upp mer fett ur lädret.

bild tagen efter behandling med avfettningsmedel på skinnfåtölj i brunt anilinläder

När behandlingen med avfettningsmedlet är avslutad, kan lädrets färg ha blivit en aning blekt på ytan där man använt medlet. Då kan man använda ett pigmenterat läderbalsamLeather Re-Colouring Balm, för att återfetta och förstärka den gamla färgen. Med detta balsam får lädret tillbaka den ursprungliga lystern.

Avslutningsvis kan man lägga på en skyddskräm för att förhindra att det uppkommer nya fläckar i framtiden.