Butiken

Allmänna instruktioner för infärgning av täckfärgat läder

Att färga in, eller att färga om skinn och läder behöver inte vara svårt om man har rätt material. Att färga om en skinnsoffa, en bilklädsel med slitet skinn, ett par misshandlade skor, eller en handväska ger nytt liv i produkter som annars kanske hamnat på soptippen eller längst in i garderoben. Och varför nöja sig med att bättra på färgen? Det går lika bra att helt byta färg på lädret!

Vi har satt ihop infärgningskit som innehåller det som behövs för att göra en snygg och hållbar infärgning, som ni hittar i kategorien Infärgningskit. Nedan följer steg-för-steg-instruktioner hur man använder produkterna för att lyckas med att färga sitt läder.

Steg 1 - Rengöring och preparering: Det viktigaste är en ordentlig rengöring av lädret innan man påbörjar infärgningen, oftast är lädret smutsigt och det krävs ett effektivt rengöringsmedel, Furniture Clinic Ultra Clean, och kanske en rengöringsborste för att komma ner i sprickor och veck. Smutsen tränger ner i lädrets porer och täpper igen dessa och hindrar att läderfärgen får fäste. Om det finns kvar smuts så fäster färgen på smutsen och inte direkt på lädret. Det innebär att vid en framtida rengöring så försvinner inte bara smutsen, utan även den färg som sitter ovanpå den. Så, en ordentlig rengöring är A & O för en lyckad infärgning av skinn och läder.  

Täckfärgat/pigmenterat läder har ofta en gammal ytfinish, och det kan det vara en bra idé att avlägsna denna innan man lägger på ny färg. Dels blir resultatet en mjukare och skönare yta, dels är det vanligt att sprickor och krackeleringar sitter i den gamla finishen; om den avlägsnas försvinner ofta det mesta av dessa. För att avlägsna gammal ytfinish från läder används Leather Prep. OBS, använd INTE Leather Prep på anilin och annat sugande läder, som inte har en täckande finish.

Man bör avsluta rengöringen med att torka av lädret med ett rengöringsmedel som innehåller alcohol, Alcohol Cleaner, detta för att vara säker på att gammalt fett, vax, balsam, conditioner, silikon, färgrester, mm., avlägsnas. Dessa substanser kan annars förhindra att läderfärgen får ordentligt fäste vilket leder till att den så småningom kan lossna/flagna av.

Steg 2 - Reparation av eventuella skador i lädret: Skulle det vara så att lädret är så slitet att det uppstått sprickor går även det att fixa. Det finns spackel/filler för läder som är mjukt och flexibelt och som man fyller upp sprickorna med innan man färgar in lädret. Heavy Filler används till lite grundare repor/sprickor, om sprickorna är lite djupare, eller kanske till och med ett litet hål, används Flexifil. Om lädret endast är slitet kan man förstärka den slitna ytan med ett bindemedel, Leather Binder läderförstärkning, som drar ihop lädrets fibrer och gör det mer slitstarkt. Leather Binder kan även användas till att skap en ny slityta på slitet läder, samt till att fylla mindre repor och krackeleringar i lädret. För mer utförliga instruktioner om hur man går tillväga för att reparera läder kan ni ta en titt i någon av våra guider, bland annat guide för att reparera hål i läder.

Steg 3 - Infärgning av lädret: Vår läderfärg, Furniture Clinic Leather Colourant,är täckande, slitstark och flexibel. Den går att påföra med svamp eller med en airbrush, eller en kombination av dessa. Sprutar man på färgen med en airbrush blir oftast resultatet mer jämnt, men är man bara noggrann och följer instruktionerna så fungerar det utmärkt med att svampa på läderfärgen. Om färgen inte täcker efter första omgången så lägger man bara på ytterligare lager färg, tills den täcker så att man är nöjd. Se bara till att färgen torkar ordentligt mellan varje lager.

Steg 4: Försegling av läderfärgen med finish När man är nöjd med läderfärgens utseende förseglas den med en Läderfinish. Den fungerar som klarlacken på en bil; dels skyddar den färgen, dels ger den ytan en glans enligt önskemål; blank, satin eller matt. Satin är neutral, mitt emellan matt och blank och ger en bra ”läderkänsla”. Lägg på finish i åtminstone tre lager. Var säker på att det torkar mellan varje lager. Om man vill ha extra slitstyrka, exempelvis på speciellt utsatta områden, kan man tillföra några droppar av en härdare, Cross Linker X, i finishen.

När allt är klart och man har låtit lädret torka ordentligt, kan man smörja in den med en skyddskrämför läder. Den skyddar lädrets yta mot spill och framtida nedsmutsning från kläder och hud. Skyddskrämen har dessutom ett UV-filter som förhindrar solblekning och en fräsch doft av nytt läder.

före och efterbild av en omfärgad grön skinnsoffa